Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Από το κείμενο της καθημερινής , http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100052_18/01/2009_299872
πρέπει να σταθουμε σε μια φράση κλειδί. Αυτή είναι η "πολιτικώς ορθή" πρόταση που μας αναγνωρίζεται με σαφήνεια, που ναι μεν, κατά την γνώμη μου ---και πολλών άλλων, φαίνεται-- ικανοποιεί την ανάγκη διαμαρτυρίας για την σημερινή πραγματικότητα, αλλά αφήνει σαφώς ελπίδες και ανοίγματα, για το μέλλον, χάρις σε πιό θετικές προτάσεις, δημιουργικές, λογικές, εφαρμόσιμες λύσεις χωρίς στείρα αντιπαράθεση και αφήνει πιό ανοιχτό το πεδίο απ' ότι το ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες πάνω στην πράξη. Δεν περιμένουμε κάποια ανατροπή για να αλλάξουμε τα πράγματα, ξεκινάμε απ'ο τώρα, είτε μας ψηφίζουν είτε όχι μέσω των προτάσεών μας προς όλους καθέτως και οριζοντίως. Αυτό το "αλλάζουμε πολιτική, αλλάζουμε και μεις" είναι το σύνθημά μας που μετράει περισσοτερο.
Αυτή είναι και η πολιτική μας, ισσοροπημένη, ανοιχτή σε όλους, όχι μεν τηρώντας ίσες αποστάσεις αλλά ούτε μονόπλευρη, αλλα γυρεύοντας εκείνες τις λύσεις που με αντικειμενικότητα χτυπούν τις ρίζες των προβλημάτων με εμφανή στόχο την διόρθωση, βελτίωση έστω κι όχι απλά κάποια δημαγωγία-- χάιδεμμα αυτιών ορισμένων τάξεων-- αλλά πολιτικές που μπορούν, να υιοθετηθούν από όλους και να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών.
Με αυτή την έννοια, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες σε όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα, εφόσον το περιβάλλον, με την ευρεία του έννοια-- περιβάλλον είναι ο γείτονάς μας, περιβάλλον είναι και η γειτονική μας χώρα, περιβάλλον είναι και το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μας,περιβάλλον είναι η Ελλάδα, δείχνουμε ότι αντιμετωπίζουμε με ένα καινούργιο μέτρο, κοινό, όλα όσα μας απασχολούν.
Σημειώνω πάλι, ότι ως περιβάλλον δεν εννοώ μόνο τα καθαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα δάση ή τον Ασωπό, αλλά την έννοια της σχέσης ανθρώπου με άνθρωπο, ανθρώπου με περιβάλλον. Η οικολογία, εξ άλλου μελετάει τις σχεσεις ειδών μέσα σε ένα οικοσύστημα. Το ίδιο εφαρμόζουμε κι εμείς στην πολιτική-- βελτιώνοντας τις σχέσεις βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής όλων, εκεί που ζούν, με ο,τι κι αν σχολούνται, σε ο,τι τους απασχολεί κι εκεί δημιουργούμε μια νέα βάση για νέες αξίες που αναπτύσωνται, πιό στέρεα από τις παλιές .
Δεν παρουσιάζουμε θεαματική άνοδο. Όμως είναι σταθερή κι αυτό είναι πολύ πιό σημαντικό, έχει μεγαλύτερη δυναμική. Δείχνει το μέλλον, το μακροπρόθεσμο, αυτό που είναι "καλοχωνεμμένο" από την κοινωνία ως πραγματική ανάγκη κι όχι έναν πρόσκαιρο ενθουσιασμό, πυροτέχνημα. Εξ΄ίσου σημαντικό βρίσκω είναι ότι αυτή η άνοδος δεν οφείλεται σε άναν "αρχηγό" αλλά σε μια ευρύτατη ομάδα, που όλοι, ένας ένας, έχουν κάτι να προσφέρουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: