Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Κακλαμάνης, δήμαρχος δήμιος των δένδρων








Δελτίο τύπου της Οικολογικής Αθήνας

Με έκπληξη, απελπισία και οργή εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων και την Οικολογικής Αθήνας, μαζί με τους κατοίκους της Κυψέλης και της Πλατείας Αμερικής είδαν αιωνόβια δέντρα να ξεριζώνονται από τις μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων.

΄Ενα μικρό κομμάτι της φύσης είχε "ξεχαστεί" και επιζούσε στο παρκάκι της διασταύρωσης Κύπρου και Πατησίων στα κάτω Πατήσια. Εκεί μπορούσε ακόμη ένας πεζός να περπατήσει ήσυχος, μια μητέρα ή ένας πατέρας να πάει βόλτα το παιδί του.

Αυτή όμως δεν είναι η επιθυμία του δημάρχου της Αθήνας, που προτιμάει την πόλη μας παραδομένη στα αυτοκίνητα κι επιθυμεί να προσελκύσει κι άλλα καταστρέφοντας το πάρκο για να γίνει υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων πιστεύοντας ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης.

Όμως, όχι μόνο το πρόβλημα δεν θα λυθεί, γιατί ως γνωστόν οι θέσεις παρκαρίσματος είναι πάντα λιγότερες από τη ζήτηση, αλλά η καταστροφή του πάρκου είναι ένα σοβαρότατο πλήγμα στην ποιότητα της ζωής μας.

Εκεί με τα ΜΑΤ να απωθούν βίαια και να συνετίζουν "απείθαρχους πολίτες που τόλμησαν να θέλουν δέντρα στη γειτονιά τους" πραγματοποιήθηκε από τα συνεργεία πρασίνου του δήμου Αθηναίων που εδρεύουν στο Γουδί μια πραγματική γενοκτονία δέντρων. Οι μπουλντόζες άρχισαν το σωφρονιστικό τους έργο πριν ξημερώσει, στις 6 το πρωί. για να αιφνιδιάσουν και να φέρουν τους κατοίκους προ τετελεσμένου.

Είναι εντυπωσιακό και δείγμα των προθέσεων τους πώς οι μηχανισμοί του Δήμου και του κράτους λειτουργούν άψογα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αδυνατούν να εφαρμόσουν έστω και στοιχειωδώς τη νομιμότητα όταν πρόκειται για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης. Τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής τους, όπως ο θάνατος της δυστυχούς γιαγιάς και της εγγονής της πριν λίγες μέρες στη Λιοσίων, δε φαίνεται να τους συγκινούν καθόλου, γιατί τα «δικαιώματα» των ΙΧ είναι ιερά σε αυτή την πόλη και πάντως δεν μπορούν να απειληθούν από κάποια θύματα που δεν ανήκουν στις τάξεις των εργολάβων και των επιχειρηματιών real estate με τους οποίους κατά προτίμηση συνδιαλέγεται ο κ. Κακλαμάνης, όπως και οι προκάτοχοι του.

Απαιτούμε άμεσες και καθαρές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα:

· Υπήρχε νόμιμη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κοπή των δέντρων;

· Ισχύει ότι το Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας αρνιόταν να δεχθεί την υποβολή μηνύσεων κατά των δημοτικών οργάνων όσο διαρκούσε το αυτόφωρο;

· Γιατί αγνοήθηκαν οι 3.500 υπογραφές κατοίκων κατά του έργου;

Πυκνοκτισμένες συνοικίες όπως η Κυψέλη αδυνατούν να ζήσουν χωρίς πράσινο, και δεν αντέχουν τη θυσία ούτε ενός δέντρου από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Μπορούν όμως να ζήσουν χωρίς νέες θέσεις στάθμευσης, αν προωθηθεί με συνέπεια μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, περιορίζει τη δωρεάν στάθμευση στο 1ο ΙΧ των κατοίκων και αποθαρρύνει την πρόσβαση με ΙΧ από άλλες περιοχές. Αναλυτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή είχε καταθέσει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΘΗΝΑ στο δημοτικό της πρόγραμμα, και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Αν παρόλα αυτά ο κ. Κακλαμάνης θέλει οπωσδήποτε να συνδυάσει υπόγεια γκαράζ με υψηλό πράσινο, του προτείνουμε:

Να κάνει την αρχή από τις γειτονικές πλατείες Κάνιγγος και Αιγύπτου, όπου ήδη λειτουργούν υπόγεια γκαράζ με την επιφάνειά τους πνιγμένη στο τσιμέντο.
Να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για νέους χώρους πρασίνου με χορηγίες ιδιωτών, και να κάνει εκεί τα πειράματά του.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν άλλωστε ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων που στήριξε το κτίσιμο πολυώροφης πολυκατοικίας σε ήδη διαμορφωμένη πλατεία (στην οδό Αγ.Παρασκευής, την άνοιξη του 2007) λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της χθεσινής επίθεσης στο πράσινο.

΄Ο,τι και να φυτευτεί πάνω από το πάρκιγκ και τα μπετά δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το αιωνόβιο φυσικό τοπίο, ανάμιξη από μεγάλα πεύκα, φοίνικες, λεύκες και άλλα δένδρα που είχαν φυτέψει και οι ίδιοι οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι απόλυτα αντίθετοι με το έργο αυτό και θα σταθούν τόσο στο πλευρό των πολιτών όσο και θα αντιταχθούν σε κάθε είδος ανάπτυξης στην Αθήνα που καταστρέφει το πράσινο και τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.

Οι ελεύθεροι χώροι είναι το σημαντικότερο στοιχείο που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στην πόλη μας, μια ανάσα στην καθημερινότητά μας, ένα σημείο για τις οικογένειες και τα παιδιά, ένα σημείο ηρεμίας που μπορεί να δώσει στη φαντασία μας λίγο χώρο.


Ζητάμε απλά το «έργο» να ματαιωθεί αμέσως. Ας μάθουμε επιτέλους να προσαρμόζουμε τη χρήση του ΙΧ (και τις προσδοκίες των εργολάβων) στις ανάγκες και τις αντοχές της πόλης, και όχι το αντίστροφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: