Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Πολλα κόματα σήμερα μιλούν για "οικολογία"...

Ποιά θα έπρεπε να είναι η στάση των "Οικολόγων Πράσινων";
Δεν μας πειράζει λοιπον να αντιγράφουν τις προτάσεις μας.
Δεν έχουμε κάποιο "copywrite"
Μας πειράζει
να τις χρησιμοποιούν προεκλογικά ενώ δεν τις εννooύν
μας πειράζει να τις αραιώνουν με vερό.
μας πειράζει να τις καθιστούν αποσπασματικές , χωρίς συνολική θεώρηση, που συνδέει όλα τα ζητήματα μεταξύ τους κάτω από την "πράσινη" οπτική.
μας πειράζει να τις μιμούνται ενώ, στην πράξη εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.



η Οικολογία είναι μια επιστήμη που μελετάει τις σχέσεις μεταξύ έμβιων όντων και αβιοτικών στοιχείων αλλά και την αλληλεξάρτηση των όντων μεταξύ τους, έχοντας περάσει μέσα από τον Δαρβινισμό και συνεπώς ξεφύγει από τον ανθρωποκεντρισμό.

Από την γνώση που προέκυψε χάρις στην σχετικά νέα αυτή επιστήμη του εικοστού αιώνα, δημιουργήθηκε με διάφορους τρόπους που γνωρίζουμε όλοι μας, μια νέα φιλοσοφία που είναι τόσο πολιτική όσο και στάση ζωής αλλά και νέα ηθική.

Αυτό αποκαλείται και πρέπει να αποκαλείται έτσι "πράσινη" φιλοσοφία και "πράσινη πολιτική".

Λάθος είναι να αναφερόμαστε στο "οικολογικό"¨κίνημα, θα έπρεπε για λόγους διάκρισης από την ομώνυμη επιστήμη να λέγεται αποκλειστικά "πράσινο", για τον απλούστατο λόγο, ότι μπορεί κάποιος να είναι "οικολόγος" αλλά αυτό να σημαίνει μονάχα ότι έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Ένας βαθύς μελετητής της οικολογίας¨των κουνουπιών, για παράδειγμα, δεν είναι αναγκαστικά πράσινος, μπορεί στα υπόλοιπα πεδία να πιστεύει απολύτως διαφορετικά πράγματα, ενώ "οικολόγος" είναι.
Αυτό δημιουργεί σύγχυση, και στο παρελθόν πολύ μεγάλη.

Θεωρητική μας βάση λοιπόν δεν είναι μόνον η Οικολογία, αλλά η "οικολογική σοφία" που κατέληξε στην Πράσινη φιλοσοφία και Πολιτική.

Η 'Οικολογική σοφία" είναι η εφαρμογή των συμπερασμάτων της Οικολογίας και η επέκτασή των νοημάτων της στην πολιτική, την καθημερινότητα, με στόχο, εν τέλει, την επιβίωση του ανθρώπινου είδους μέσα στο περιβάλλον του -- το οικοσύστημα ΓΗ-- σε συνδυασμό με ηθικές παραμέτρους όπως της ισότητας, της δικαιοσύνης, πιστεύοντας ότι χωρίς αυτές το βασισμένο στην "Οικολογική σοφία" κοινωνικό οικοδόμημα δεν μπορεί να σταθεί, γιατί θα καταλήξει σε αστάθεια μέσα από αντιπαλότητες και ταραχές που προκαλεί αποδεδειγμένα η ανισότητα.

Αυτό είναι και το στοίχημά μας.

Εκεί λοιπόν, η βάση μας, προκειμένου να εξετάσει τα πράγματα αντικειμενικά πρώτα ξεφεύγει από τον "ανθρωποκεντρισμό" και στη συνέχεια, ως κίνημα, ηθική, σοφία και πολιτική, επιστρέφει και πάλι στον ανθρωποκεντρισμό, αλλά μέσα από μια καινούργια οπτική, που εντάσσει τον άνθρωπο στην σωστή επιστημονικά θέση του, μέσα στον δικό του οικολογικό θώκο, κι έχοντας εξηγήσει την συμπεριφορά του με όμοιο μεθοδολογικά τρόπο όπως και των υπόλοιπων έμβιων όντων.

Τώρα, όσον αφορά τους πολιτικούς, ειναι πολύ εύκολο να υιοθετούν την λέξη "Οικολογία" γιατί απλά δεν είναι ξεκάθαρο πλέον τι σημαίνει και δεν τους δεσμεύει σε τίποτε, έγινε "καραμέλα".
Αντίθετα, το "πράσινο" είναι συγκεκριμένο, ως πολιτική εφαρμογή, αλλά δύσκολα υιοθετείται από πολιτικούς που δεν το εννοούν πραγματικά.

Για "πράσινη" οικονομία βέβαια μιλάει και ο Παπανδρέου, μιλάει και ο Ομπάμα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, πάνω στο τι συγκεκριμένα εννοούμε και να πούμε ξεκάθαρα, ο,τι όσο κι αν όλοι μιλάνε σήμερα, οι προτάσεις μας είναι οι πιο έγκυρες και βάζουν τις πιο βαθιές και ριζικές τομές ενώ ταυτόχρονα, το γεγονός ότι αυτό είναι το 'επίκεντρο" της πολιτικής μας, η θεωρητική μας βάση και ο λόγος ύπαρξής μας, εμείς μόνο μπορούμε να εγγυηθούμε καλύτερα στους πολίτες της εφαρμογή της "πράσινης" πολιτικής, εφόσον, δεν επηρεαζόμαστε από τα διάφορα παγιωμένα συμφέροντα, βραχυπρόθεσμες πολιτικές επικερδείς για λίγους , ψηφοθηρία και λόμπυ.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά, πρέπει να τα κάνουμε πάρα πολύ απλά και κατανοητά στους πολίτες, με τα απλούστερα λόγια δυνατόν και επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα δικά μας ξεκάθαρα μηνύματα.

Οι οικολόγοι πράσινοι θα έπρεπε να αποβάλουμε το "οικολόγοι" και να παραμείνουμε απλώς "πράσινοι" ή κοινώς "πράσινο κόμμα της Ελλάδας"

Εξ άλλου σωστό είναι.

Δεν μας πειράζει λοιπόν να αντιγράφουν τις προτάσεις μας. Δεν έχουμε κάποιο "copywrite"
Μας πειράζει
να τις χρησιμοποιούν προεκλογικά ενώ δεν τις εννooύν
μας πειράζει να τις αραιώνουν με νερό
μας πειράζει να τις καθιστούν αποσπασματικές , χωρίς συνολική θεώρηση, που συνδέει όλα τα ζητήματα μεταξύ τους κάτω από την "πράσινη" οπτική.
μας πειράζει να τις μιμούνται ενώ, στην πράξη εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Και αυτά πρέπει να τα κάνουμε από τώρα ξεκάθαρα.

Χρειαζόμαστε τόση εξουσία όση είναι απαραίτητη για να εγγυηθούμε την ορθή και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών μας, έστω κι από άλλους, αυτούς που μιλούν ενώ δεν δεσμεύονται να πράξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: