Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Αποτέλεσμα εκλογών

Θέλω, ως μέλος των Οικολόγων Πράσινων, παρόλο που δεν ήμουν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, να ευχαριστήσω όσους πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και έδειξαν ότι ο δρόμος της οικολογίας στην πολιτική είναι ο δρόμος για το μέλλον, έναν καλύτερο, πιό δίκαιο και πιό ειρηνικό κόσμο.

Παρότι το αποτέλεσμα δεν έπέτρεψε την είσοδό μας τώρα στην βουλή, το ποσοστό είναι ένα καλό υλικό πάνω στο οποίο το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων μπορεί, με μπόλικη δουλειά, με εξειδίκευση των θέσεων και προτάσεων, με πιό κατανοητό για το ευρύ κοινό λόγο και καλο-επεξεργασμένες ξεκάθαρες και εφικτές προτάσεις, να αποδείξει ο,τι η οικολογία μας αφορά όλους και να πετύχει πολύ περισσότερα.

Θα κάνω ο,τι μπορώ προσωπικά για να το καταφέρουμε, το ανθρώπινο δυναμικό στους Οικολόγους Πράσινους υπάρχει και διαρκώς μεγαλώνει.

Θα πρέπει να είμαστε παρόντες με όσα μέσα έχουμε, να κρίνουμε βήμα βήμα το έργο της νέας κυβέρνησης, που παρότι υπόσχεται "πράσινη" ανάπτυξη και υιοθέτησε φραστικά πολλές από τις ιδέες μας, προς το παρόν δεν αποτελεί παρά μια υπόσχεση ενός κόμματος με πολλές αντιφάσεις και ιστορική τάση για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Η κριτική μας θα είναι θετική στα θετικά βήματα, αλλά αυστηρή στα αρνητικά και διορθωτική για τις ανεπάρκειες, με στόχο τη βελτίωση της πολιτικής συνολικά με θετικότητα, ανοιχτό μυαλό και δημιουργικότητα.

Πιστεύω ότι οικολογική πολιτική δεν γίνεται χωρίς περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια και η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή των πολιτών, αποκέντρωση και όχι συγκεντρωτισμο. Χρειάζονται ακόμη αυτιά που ακούν ώστε να νοιώθει ο κάθε πολίτης οτι είναι μέρος του συνόλου, οτι μετέχει σε μια μεγάλη συλλογικότητα ως άτομο, με ευθύνες και δικαιώματα.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η οικολογία, αλλά και περισσότερη δημοκρατία γιατί χωρίς αυτήν ο,τι και να γίνει για το περιβάλλον δεν θα σταθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: