Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Ο Τζίμης Πανούσης για τους Οικολόγους


Α.Κ.: Τι σε ενοχλεί περισσότερο, οι μετανάστες ή ο Καρατζαφέρης;

Τ.Π.: Οι Οικολόγοι.

Α.Κ.: Οι Οικολόγοι, ε;

Τ.Π.: Ναι, μου σπάνε τα νεύρα, μα την Παναγία. Ο Καρατζαφέρης κι αυτοί στ’ αρχ… μου, αλλά οι οικολόγοι είναι ό,τι χειρότερο… Αυτοί είναι η επιτομή της έπαρσης ρε παιδί μου. Νομίζουν ότι κατέχουνε τα… Ότι καταστρέφεται ο πλανήτης… Μια γελοιότητα. Ποιος θα καταστρέψει τον πλανήτη; Από τι να καταστραφεί ο πλανήτης… Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν το οικοσύστημα… Τέλος πάντων, αυτούς τους σιχαίνομαι. Νομίζω πως ό,τι χειρότερο μάς έχει τύχει στη ζωή είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που πληρώνει το κράτος, και οι οικολόγοι.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλήθεια είναι ότι πολλοί “Οικολόγοι” έχουν μια τρομερή έπαρση, λες και είναι οι σωτήρες των παντων, κάτοχοι της μοναδικής αλήθειας που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους. Αυτοί βλάπτουν και τον ίδιο τους τον στόχο εν τέλει.
Λάθος και παρανόηση είναι όμως να λέγεται οτι οι σωστοί οικολόγοι, αυτοί που σκέπτονται υγειώς, θέλουν να σώσουν τον πλανήτη και άρα έχουν λάθος.
Αρκετές ΜΚΟ θέλουν να σώσουν ορισμένα απειλούμενα είδη ή οικοσυστηματα. Αν το καταφέρνουν ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η έπαρση είναι ένας από τους αρνητικούς.
Η πολιτική οικολογία από την άλλη είναι ένα σύστημα πολιτικών επιλογών και αξιών που φιλοδοξεί να σωσει το ανθώπινο είδος μέσα στον πλανήτη καταλαβαίνοντας ότι ο άνθρωπος αν δεν ξεφύγει από τον “ανθρωποκεντρισμό” του θα αυτοκαταστραφεί.

Ο πλανήτης όμως δεν θα πάθει απολύτως τίποτα εξ αιτίας των ανθρώπων. Θα του πάρει κάποιον χρόνο ίσως, όμως θα τα ξαναφτειάξει όλα, ίσως κάπως διαφορετικά από πριν, αλλά η ζωή δεν θα χαθεί ως τέτοια. Χέστηκε ο πλανήτης για μια ή δυο χιλιετίες ή κάννα εκατομύριο χρόνια ή δύο….εγώ δεν χέστηκα όμως, με αφορά στην δική μου μικροκλίμακα και αυτήν των παιδιών μου.

Γι αυτό είμαι οικολόγος. Για μένα, όχι για τον πλανήτη.

3 σχόλια:

Οικολόγοι Πράσινοι Ζακύνθου είπε...

Μπράβο Φίλιππε! Πολύ καλό Το ανέβασα κι εδώ: http://zantegreens.blogspot.com/2009/08/blog-post_26.html

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο Πανούσης αλλά πέρασα να σου πως οι η ΤΚ Βόρειας Αττίκής έχουμε μπλογκ.

Α θέλεις πέρνα.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Πέρασα να σου πω πως το μπλογκ της ΤΚ Βόρειας Αττικής "μετακόμισε" στη πλατφόρμα της wordpress: Πολιτική Κίνηση Βόρειας Αττικής Οικολόγων Πρασίνων. Ακόμα δεν έχουμε βάλει πολλά πράγματα μιας και το φτιάχνω με τον Βασίλη Λινάκη.