Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Για τον Ίωνα Δραγούμη


Βρίσκω απολύτως απαράδεκτη τη χρήση του ονόματος του Ίωνα Δραγούμη που έχει γίνει από κόμματα, κύκλους και και ομάδες που εκπροσωπούν την ξενοφοβία τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, όπως το ΛΑΟΣ.
Δεν μπορείς να μεταφέρεις τι συνέβη σε μια εποχή εντελώς διαφορετική από την σημερινή χωρίς να δεις ότι τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει ριζικά. Ακόμη και έννοιες λέξεων έχουν αλλάξει και δεν σημαίνουν πιά τα ίδια.
Ο Ιων Δραγούμης ήταν ένα ανοιχτό μυαλό, ένας ανθρωπος που έψαχνε και αμφισβητούσε τον εαυτό του διαρκώς, αναπροσαρμοζόταν στα δεδομμένα και έβλεπε μπροστά. Εκτελέστηκε πολύ νέος, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την πορεία του στην σκέψη και την πολιτική, δεν προλάβαμε να δούμε τι ρόλο θα είχε παίξει σε τόσα σημαντικά που ακολούθησαν, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή. Προφανώς κάποιοι τον ήθελαν οπωσδήποτε έξω από τον χάρτη που σχεδίαζαν. Διορατικός, έκανε κριτική στην εποχή του σε όλους, βλέποντας ότι προωθείται ένα είδος πολιτικής που στηριζόταν όλο και περισσότερο στην διόγκωση του κράτους των δημοσίων υπαλλήλων και στην εκλογική πελατεία των διορισμών--κάτι που ξερουμε πλέον πόσο άσχημα κατέληξε στο σήμερα. Παρότι αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, έβλεπε την ανάγκη δημιουργίας συνομοσπονδιών κρατών με στόχο να ξεπεραστούν οι εθνικισμοί και να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη. Δεν έβλεπε την κυριαρχία της Ελλάδας μέσα απο κάποια επιβολή αλλά μέσα από την αντανάκλαση του πολιτισμού της με αποτέλεσμα να είναι διαρκώς απογοητευμένος από τις επιδόσεις των συγχρόνων του που με τα συμφέροντά τους καταπατούσαν κάθε αρχή. Ουτοπιστής ίσως, αλλά ασφαλώς όχι ξενόφοβος και εθνικιστής. Σε μια τέτοια προοπτική, της ειρήνης, δεν θα τον πείραζε καθόλου να ξεχαστεί η Ελλάδα ως χώρα, κάτι που δήλωσε στο ημερολόγιό του. Αγάπησε τους ανθρώπους που έβλεπαν τα πράγματα αγνά, έξω από συμφέροντα οικονομικά ή άλλα. Πάνω απ' όλα αγάπησε το τοπίο της χώρας μας που σήμερα έχουμε καταστρέψει με τις μεζονέτες και την δήθεν ανάπτυξη των κοντόφθαλμων συμφερόντων μας της καταστροφής της γης που επιφέρει το real estate.
Τι θα σκεφτόταν άραγε σήμερα;
Ως ανηψιός του, έχοντας και το παράδειγμα του παππού μου Φίλιππου που συνέχισε το έργο του, ξέρω οτι θα έφριττε και θα αγωνιζόταν με κάθε τρόπο να περισώσει ότι μπορεί, ακριβώς όπως ο παππούς μου στο τέλος της ζωής του αγωνίστηκε να σώσει δύο μεγάλες βελανιδιές από την διαπλάτυνση της Λ.Κηφισσίας που στέκουν ακόμη σήμερα.
Πράσινο λοιπόν. Πιστεύω, ότι όντας Πράσινος δικαιούμαι να λέω ότι ακολουθώ την πολιτική του στο σήμερα, την πολιτική του σεβασμού στην διαφορετικότητα, την πολιτική εξόδου από τα κοντόφθαλμα συμφέροντα ολίγων, την πολιτική σεβασμόυ στα μεγέθη της φύσης.

5 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

ασφαλώς και ο ΙΔΑΣ δεν ηταν του φθηνου επιπεδου του ΛΑΟΣ και των λοιπών εθνολαικτών ..Ηταν ομως ξεκαθαρα

Εθνικιστής (εξαιρετικά καλλιεργημενος βεβαια) ..Αυτό φαινεται και απο τον περιφημο διαλογο στον Νουμα και απο ολα τα κειμενα του.. Εξαλλου θαυμαζε τον Μ Μπαρρές καυ' εξοχήν εκπροωσπο του Γαλλικου Ολοκληρωτικου εθνικισμου ..
Βεβαια μιλάμε για μια αλλη εποχή οπου η λεξη δεν ειχε την φθηνη εθνολαικιστική φόρτιση που εχει σημερα...
και οι του Λαος και οι Της Δεξιας Ν. Δ φθηνοι εθνολαικιστες εχουν με τον Εθνικισμό του Ιωνος Δραγουμη αναλογη σχεση με αυτήν που εχει μια τηλεοπτική σαπουνόπερα
με την Οπερα

Τα Ανήλια είπε...

Αγαπητέ Philip Dragoumis.

Μου θυμίζεις την ιστορία του Αισώπου με την αλεπού με την κομμένη ουρά. Επειδή έκοψε αυτή τη δική της, προσπαθούσε να πείσει και τις άλλες αλεπούδες να κάνουν το ίδιο για να φανούν πιο κομψές.

Ούτε λίγο ούτε πολύ είπες ότι αν ζούσε σήμερα ο Ίων, θα ήταν στους "οικολόγους πράσινους". Ναι, βέβαια, ίδιες απόψεις έχουν για τη Μακεδονία ο Τρεμόπουλος με τον Ίωνα Δραγούμη. Ευτυχώς που ο Ίων Δραγούμης δεν ανήκει στην οικογένεια σου αλλά σε ολόκληρο το έθνος.

Σιγά σιγά θα μας πείς ότι και ο Παύλος Μελάς θα ψήφιζε "οικολόγους πράσινους" και Τρεμόπουλο. Κρίμα αγαπητέ Philip, δεν περίμενα οι απόγονοι του Ίωνα Δραγούμη να έχουν αυτές τις απόψεις.

Μπορείς να μην χρησιμοποιείς το όνομα του Ίωνα στα μικροπολιτικά συμφέροντα του Τρεμόπουλου;

Philip Dragoumis είπε...

αγαπητέ "ανήλια" σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Μάλλον όμως δεν έχεις καταλάβει το φιλοσοφικό υπόβαθρο και την ουσία των σκέψεών του. Οι ανοιχτές απόψεις και οι θέσεις αναπροσαρμόζωνται και χρειάζεται να απανροσαρμόζονται: αυτό ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, η αυτοαμφισβήτηση... Κατ΄εσένα θα έπρεπε να είμαστε ακομη στον περασμένο αιώνα. Πέραν τούτου υπάρχουν και χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο τα ημερολόγιά του που δείχνουν και την ευρύτητα της σκέψης του. Δεν χρειάζεται να εριχαρακώνεσαι και κυρίως, βέβαια, να μην πιστεύεις αυτά που διαδίδονται για τους Οικολόγους Πράσινους.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Φίλλιπε Δραγούμη σέβομαι την άποψη σου αλλά πιστέυω ότι ο Ιών Δραγούμης δεν θα πορευόνταν με άτομα όπως ο Τρεμόπουλος και ο
Χρυσόγελος.
Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά ο Ιών Δραγούμης υπερ άνω όλων ήταν Έλληνας, σαφώς κάποιοι τον καπηλέυονται αλλά για μένα ο Ιών Δραγούμης είναι μεγάλη μορφή και ροκ τύπος(αν μου επιτρέπεις τον όρο), το να τον οικειοπείται ένα κόμμα δημιουργεί διχαστικό πρόβλημα.
Σαν να λέμε ο Che Guevara ήταν Μεγαλοκαπιτάλας...

ΥΓ
Δεν ψηφίζω πάντως ΛΑ.ΟΣ μην νομίζεις ότι είμαι κάποιος βλάκας σαν τους Καραντζαφερικούς...

Philip Dragoumis είπε...

Ασφαλώς φίλε παιδι της πλατείας και δεν είσαι βλάκας Καρατζαφερικός. Φαίνεται και το πιστεύω από τον ευγενικό τρόπο που εκφράζεις την άποψή σου. Κάθε αγώνας όμως έχει τις δυσκολίες του. Τίποτε δεν είναι μονοσήμαντο. Ούτε και απλό. Δεν νοιώθω έτσι ούτε και θέλω να εξυπηρετήσω τα συμφέροντα κανενός ατόμου, είτε λέγεται Χρυσόγελος είτε Τρεμόπουλος είτε άλλοιώς. Δεν μπήκα γι αυτόν τον λόγο σε ένα κίνημα, εδώ και τόσα χρόνια. Η πολιτική οικολογία είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα, μια σημερινή ανάγκη και δεν είναι σε συνάρτηση με τα άτομα που την εκπροσωπούν αυτή τη δεδομμένη στιγμή. Ανταποκρίνεται σε κάποιες πραγματικές σημερινές ανάγκες πέρα από τα πρόσωπα που μπορεί σε άλλους να αρέσουν και σε άλλους όχι. Πέραν όλων αυτών, συμφωνώ, νοιώθω επίσης πάνω απ' όλα Ελληνας, κάτι που συχνά με πικραίνει... μεγάλη κουβέντα έπιασες.