Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Μην «πυροβολείτε» τα πουλιά



Ελευθεροτυπία/(15/02/2006)

Οι ίδιοι κύκνοι, που μέχρι χθες θαυμάζαμε για τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά, μεταμορφώθηκαν σε «δείγματα», που περιμένουν να σταλούν στο Λονδίνο.

Εικόνες πελεκάνων και φοινικόπτερων στις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, όπου και οι πιο σημαντικοί υγροβιότοποι της Ευρώπης, περηφάνια της χώρας μέχρι πρόσφατα, συνοδεύονται τώρα από τη μουσική του Psycho, που αντικαθιστά πλέον την, έστω μερικές φορές ανιαρή μουσική των ντοκιμαντέρ.

Ή ακόμα, βλέπουμε ξανά και ξανά την ίδια βουτηχτάρα, που αφήνει την τελευταία πνοή της στην όχθη. Η εικόνα αυτή από αρχεία της λίμνης Κορώνιας το 2004, μέχρι χθες αποτελούσε καταγγελία για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Σήμερα είναι ένα υγειονομικό θέμα.

Οσα όμορφα και θετικά συμβόλιζαν τα πουλιά, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε να χαθούν σε λιγότερο από ένα μήνα. Η μνήμη μας αποδείχθηκε μικρή. Ηδη ξεχάσαμε ότι η ύπαρξη των πουλιών είναι συνδεδεμένη με τη δικιά μας, ότι η παρουσία τους, η πτήση τους, οι φωνές τους, τα χρώματά τους είναι που πάντα μας δείχνανε ότι υπάρχει ζωή και υγεία στον πλανήτη, ότι είναι συνδεδεμένα με τον πολιτισμό μας, ότι βλέπαμε πολλές από τις ιδιότητές μας μέσα από αυτά συγκρινόμενοι μαζί τους.

Τα χελιδόνια, δηλαδή, πλέον δεν θα φέρουν την άνοιξη. Οι πελαργοί δεν θα φέρουν μωρά. Το περιστέρι δεν μπορεί να συνδυαστεί πια με την ειρήνη. Οι κύκνοι μόνο το κύκνειο άσμα τους μπορούν να χορέψουν, αυτό του θανάτου. Το κελάηδημα του αηδονιού; Αυτό θα γίνει ειρωνικά το απειλητικό σημάδι μόλις ηχήσει τον Απρίλη, ότι επιστρέφουν τα πουλιά από την Αφρική!

Ο γράφων, πολλά χρόνια αφιερωμένος στα άγρια πουλιά και σήμερα μέσω της εταιρείας ΜΙΑ ΦΥΣΗ, που συνδέει ένα δίκτυο από δραστηριότητες με αντικείμενο την προστασία και την περίθαλψη άγριων πουλιών, βλέπω αυτήν την καινούργια αντιμετώπιση των πουλιών με μεγάλη στενοχώρια.

Κάνω μια έκκληση σε όλους να μην αφήσουν τον πανικό που σπείρουν τα ΜΜΕ να επηρεάσει την αντίληψη που είχαμε για τα άγρια πουλιά.

Γράφοντάς τα αυτά, φυσικά δεν εννοώ ούτε προς στιγμή ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα αποφυγής προβλημάτων δημόσιας υγείας. Αλλωστε τα μέτρα αυτά είναι πολύ απλά, σωστά και λογικά στη βάση τους: πλένετε τα χέρια σας! Απλώς επιμένω ότι τα μέτρα αυτά, και ιδιαίτερα το πώς παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε την ομορφιά και την αξία της φύσης και δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τον σεβασμό που της οφείλουμε.

Σήμερα τα περισσότερα πουλιά απειλούνται με εξαφάνιση. Ακόμη και είδη που ήταν κοινά μέχρι πρόσφατα και αποτελούσαν μάστιγα, όπως τα ψαρόνια, χρόνο με τον χρόνο μειώνονται. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξαφάνιση των πουλιών θα αποτελέσει κι αυτή ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Φαντάζεται κάνεις πόσα έντομα εξαφανίζουν τα χελιδόνια για παράδειγμα κάθε χρόνο;

Φαντάζεστε πόσα περισσότερα εντομοκτόνα και τοξικά θα χρειαστούμε, αν μειωθούν κι άλλο τα εντομοφάγα πουλιά; Τα ΜΜΕ κατάφεραν, λοιπόν, να δημιουργήσουν τα τέρατά τους, με μια απλή αλλαγή μουσικής και λευκές στολές...

Σαν παθητικοί τηλεθεατές, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να παραμείνουμε αντικειμενικοί μπροστά σε αυτά που μας δείχνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: