Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Επιστολή προς την Εφημερίδα Καθημερινή


Monday, December 17, 2007 12:16:17 PM
Αγαπητέ κύριε Καρκαγιάννη,


Είμαι αναγνώστης της εφημερίδας σας κι έχω εκτιμήσει την μεγάλη ευαισθησία που δείχνουν οι αρθρογράφοι σας για το περιβάλλον, σε σχέση με άλλες εφημερίδες. Όμως η εκτεταμένη κάλυψή σας περιβαλλοντικών θεμάτων καθιστά λίγο παράλογο το ότι δεν έχετε αναφέρει ούτε μία φορά την ύπαρξη του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο παράλογο αν αναλογιστούμε ότι είναι το πρώτο εκτός βουλής κόμμα, με ποσοστό 1,05% κάτι που πέτυχε χωρίς προεκλογική καμπάνια και χωρίς χρηματοδότηση. Μοιάζει λοιπόν να αγνοήσατε κάτι που είναι σημαντική είδηση.

Επιβεβαίωσα την διαπίστωση μου χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναζήτησης στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας σας και διαπίστωσα τα εξής:

Με την λέξη κλειδί «οικολόγοι» εμφανίζονται 176 εγγραφές από τις οποίες ούτε μία δεν αναφέρεται στο κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.

Με την λέξη κλειδί «οικολόγοι + πράσινοι» εμφανίζονται 2411 εγγραφές, αλλά οι περισσότερες αφορούν αθλητικά και ελάχιστες αναφέρονται σε ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα όπως το Γερμανικό και τον γνωστό Γιόσκα Φίσερ. Δυστυχώς όμως δεν βρήκα ούτε μία αναφορά ότι στη χώρα μας εκπροσωπείται επίσης το πράσινο κόμμα που είναι και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Με την λέξη « πράσινο κόμμα» εμφανίζονται 14.700 εγγραφές, αλλά εδώ περιπλέκονται τα πράγματα εφόσον ως πράσινο εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ. Πάντως κι εδώ ούτε μία φορά δεν είδα μια αναφορά στο Ελληνικό κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ανάμεσα στις 14.700.

Αυτή η πλήρης παράλειψή σας σχετικά με τον καινούργιο πολιτικό χάρτη στην χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου φάνηκε πόσοι Έλληνες δήλωσαν με την ψήφο τους την αποδοκιμασία τους για τις περιβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης, είναι τόσο επίμονη που δεν μοιάζει πια τυχαία, αλλά ότι υπακούει σε κάποια πολιτική σκοπιμότητα. Θέτει λοιπόν σε σοβαρή αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία της πληροφορίας που παρέχετε στους αναγνώστες σας. Ως χαρακτηριστικό παραδείγματα σας αναφέρω ότι παραλείψατε να αναφέρετε επίσκεψη του Ιταλού υπουργού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, μέλους του πράσινου κόμματος Ιταλίας, που ήρθε ως προσκεκλημένος των Ελλήνων πράσινων να μιλήσει για την επιτυχία των πράσινων κομμάτων στην Ευρώπη ή ακόμα ότι πολύ πρόσφατα παραλείψατε να αναφέρετε την έντονη συμμετοχή των πράσινων στις εκδηλώσεις για το κλίμα στις 8/12/07, ενώ απαριθμήσατε πολύ λεπτομερώς όλους τους άλλους φορείς.

Αν είναι δεδομένο ότι κάθε εφημερίδα μπορεί να εκφράζει κάποιες πολιτικές τάσεις , οι αρχές της δημοκρατίας απαιτούν να παρέχεται τουλάχιστον πλήρης και χωρίς σκόπιμες παραλείψεις γεγονότων ενημέρωση. Οι πολιτικές διαφωνίες είναι θεμιτό να εκφραστούν σε έναν δημοκρατικό διάλογο μέσω και της εφημερίδας σας. Όμως στην περίπτωσή σας τέτοιος διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον επιμένετε να μην θέτετε ούτε καν το θέμα, παρόλα τα δελτία τύπου, για πολλά ζητήματα που έχετε λάβει. Από την άλλη οι ψηφοφόροι των πράσινων, πολλοί από τους οποίους, λόγω ακριβώς των περιβαλλοντικών ανησυχιών που έχετε δείξει, είναι και αναγνώστες σας, δικαιούνται να γνωρίζουν τι θέση έχει πάρει το έκτο κόμμα που, σας υπενθυμίζω είναι και το πρώτο εκτός βουλής, για θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η κλιματική αλλαγή, η κόντρα Σουφλιά-Greenpeace, η ονομασία της γειτονικής μας χώρας, και πολλά άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες.

Η στάση σας απογοητεύει ιδιαίτερα όσους, όπως κι εγώ, έχουν συμμετάσχει στις εθελοντικές εκδηλώσεις σας, όπως τον καθαρισμό του Κηφισού που διοργανώσατε με τον Σκάι. Πολλοί από όσους βρέθηκαν κοντά σας τότε, είναι ψηφοφόροι των πράσινων και μερικοί μάλιστα ήταν υποψήφιοι. Ασφαλώς θα θεωρούν αν μη τι άλλο περίεργη την αποσιώπησή σας.

Κύριε Καρκαγιάννη, η πολιτική αποσιώπησης δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι, αν μη τι άλλο, σύντομα θα γίνει αδύνατη. Όλο και περισσότεροι Έλληνες πληροφορούνται για τους πράσινους είτε μέσω εκδηλώσεων είτε μέσω άλλων εφημερίδων ή της τηλεόρασης. Επιπλέον το κόμμα απέκτησε πρόσφατα πολύ περισσότερα μέλη και υποστηρικτές και συμπεριλαμβάνει γνωστές προσωπικότητες όπως τον κύριο Νάνο Βαλαωρίτη. Για αυτόν τον λόγο, ελπίζω, στο σύντομο μέλλον να επανεξετάσετε την στάση σας και να προσφέρετε διάλογο και αντικειμενική πληροφορία, όπως αρμόζει στα ΜΜΕ μιας χώρας που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπερηφανεύεται διεθνώς ότι αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία κι ελπίζω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση που ανοίγω, το πρόβλημα αυτό θα διορθωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: