Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Γκέτο της Αθήνας

Μεταναστευτική πολιτική, η λύση για τα προβλήματα των μεταναστών και τα “γκέτο” μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει γκέτο μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί πολλοί άνθρωποι, άγνωστο ακριβώς πόσοι, ζουν σε απολύτως απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής με τρωκτικά, ενοχλητικά έντομα, σπίτια που κινδυνεύουν να πέσουν και βόθρους που ξεχειλίζουν κι ίσως απειλούνται με επιδημίες.


Η κατάσταση αυτή δεν ήταν άγνωστη για όποιον ήθελε να βλέπει. Το βλέπαμε εδώ και χρόνια, ως την κορυφή του παγόβουνου ενός τεράστιου υφέρποντος κοινωνικού προβλήματος, παγκόσμιου μεν αλλά με ελληνικές ειδικές εκδοχές και ιδιαιτερότητες που κατάληξε σταδιακά στην ολοκλήρωση της υποβάθμισης μιας μεγάλης περιοχής του κέντρου της πόλης μας. Στην περιοχή αυτή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βιώνει μια απίστευτα βάρβαρη καθημερινή πραγματικότητα.
Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν την αθλιότητα άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για διάφορους λόγους αλλά και να δημιουργούνται «γκέτο» με μετανάστες χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέσα επιβίωσης, χωρίς τα στοιχειώδη μέσα υγιεινής. Βέβαια παρόμοιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Πάτρα ενώ οι συνθήκες διαμονής μεταναστών σε πολλά σημεία «εισόδου» τους στην Ελλάδα είναι εξίσου άθλιες.

Οι καθαρισμοί κτιρίων είναι αναγκαίοι, αυτό όμως θα επαρκέσει να λύσει το πρόβλημα ή απλά θα αναβάλλει για λίγο την επερχόμενη κοινωνική αναταραχή που ασφαλώς θα ξεσπάσει κάποια στιγμή; Με ευθύνη των τελευταίων κυβερνήσεων δεν έχουμε μέχρι σήμερα μια μεταναστευτική πολιτική που θα μπορούσε να επιλύει τα προβλήματα των μεταναστών, να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους, να βοηθάει στην ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας κάτι που θα ήταν προς όφελος και της ποιότητας ζωής και των Ελλήνων πολιτών, των γειτονιών, της κοινωνίας συνολικά.

Χωρίς μια συνολική πολιτική για τους μετανάστες το πρόβλημα, δυστυχώς διαρκώς θα επιδεινώνεται και θα καταλήξει δυσεπίλυτο, απειλώντας, όπως ήδη ισχύει, είτε την ασφάλεια της πόλης είτε την ανάπτυξη κοινωνικών συγκρούσεων είτε την συνύπαρξη και την αλληλεγγύη προς ανθρώπους συχνά απελπισμένους και στα όρια της επιβίωσης. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά αποτέλεσμα της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής. Αντί να λύνονται τα προβλήματα, η κεντρική και τοπική εξουσία αφήνει να διογκώνονται και να μετατρέπονται σε αιτία κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί έλληνες πήγαν μετανάστες σε άλλες χώρες σε πιο δύσκολα χρόνια και αυτή η εμπειρία πρέπει να καθορίζει την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. θέλουμε να βελτιωθεί η ζωή στις γειτονιές που μετατρέπονται σιγά-σιγά σε γκέτο, αλλά αυτό απαιτεί όχι να διώξουμε τους μετανάστες αλλά κυρίως να βοηθήσουμε να βελτιωθεί και η ζωή τους. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να παρθούν είναι σοβαρές διευκολύνσεις προς τους μετανάστες είτε για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία μας, είτε για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης (γι αυτό ζητάμε ως Οικολόγοι Πράσινοι από κοινού με τους Ευρωπαίους Πράσινους κοινή ευρωπαϊκή πολιτική), παράλληλα με τη συμβολή της χώρας μας στις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων φτώχειας, ασφάλειας αλλά και οικολογικών προβλημάτων που αναγκάζουν περιοχές ολόκληρες του πλανήτη να γίνονται εξαγωγείς ανθρώπων που γυρεύουν μια καλύτερη τύχη ή απλώς την επιβίωση.


Σήμερα, όλοι αυτοί οι μετανάστες είναι παγιδευμένοι στη χώρας μας σε ένα καθεστώς παρανομίας που δεν τους επιτρέπει ούτε να εργασθούν νόμιμα, ούτε να έχουν πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης, ούτε να φύγουν από τη χώρα, ούτε και να ενταχθούν στην κοινωνία. Πολλοί από αυτούς είναι θύματα βίας, μπαινοβγαίνουν στις φυλακές όπου πληρώνουν πρόστιμα και αρκετοί πεθαίνουν χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτε. Όλοι γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης για φτηνή, παράνομη εργασία. Το καθεστώς της παράνομης παραμονής τους είναι και αυτό που δημιουργεί το γκέτο αλλά και το πρόβλημα ασφάλειας.Χρειάζεται αυτοί οι άνθρωποι να σταματήσουν να είναι «αφανείς» και να ενταχθούν στην κανονική κοινωνική ζωή διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους και τις ιδιαιτερότητές τους.

Τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν είναι:


--Να χορηγείται άμεσα και εύκολα άσυλο σε όσους το δικαιούνται, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, με αποτέλεσμα η χώρα μας όχι μόνο να έχει κακό όνομα διεθνώς.
--Να βρεθεί ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος, χωρίς γραφειοκρατία και ανυπέρβλητα εμπόδια, νομιμοποίησης όλων των μεταναστών ώστε να μπορούν είτε να εργασθούν νόμιμα χωρίς κινδύνους εκμετάλλευσης από μαφίες, να έχουν την δυνατότητα να ξεφύγουν από το γκέτο που υποβαθμίζει την πρωτεύουσα, να ενταχθούν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, είτε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
--Να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση των περιοχών που σήμερα σηκώνουν μόνες τους, χωρίς κάποια δημοτική ή κεντρική βοήθεια, το «βάρος» της ανυπαρξίας πολιτικών για τη μετανάστευση της πρωτεύουσας, και ένα πρώτο μέτρο είναι σοβαρές κοινωνικές υποδομές για την υποδοχή των μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω απ' όλα.

2 σχόλια:

Νοσφεράτος είπε...

ωραιο κειμενο..
επισκεφτηκα προσφατα τις περιοχες ου αναφερονται .. Ειναι πραγματι γκετο
η Αθήνα σημερα δεν εχει τιποτε να ζηλεψει απο τις Μητροπόλεις του τριτου κοσμου
και να φανταστεις πως εμεις εδώ πάνω ζηλευουμε την Αθηνα

Philip Dragoumis είπε...

Δεν έχετε τέτοια εκεί πάνω, ακόμη.
Δυστυχώς η κατάσταση αν την θέλεις να την δεις όπως είναι πραγματικά είναι τραγική. Έτυχε να βρεθώ πριν από καιρό σε ένα καφενείο εκεί αλλά και σε ένα "διαμέρισμα" όπου στοιβάζονται Σομαλοί άνδρες γυναίκες και μωρά... Είχαν μόλις φέρει και δυο που είχαν φάει ξύλο στο ΑΤ Ομόνοιας.
βασικά γίνεται για να μπαινοβγαίνουν στη φυλακή, όπου πληρώνουν σε πρόστιμα στο Ελληνικό κράτος--τα μαύρα λεφτά που βγάζουν κάθε τόσο αλλά και για να τους εκμεταλεύονται διάφοροι του οργανωμένου εγκλήματος.