Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ελαιώνας, Σαλάμι και Γήπεδα

Είδα πριν από λίγες μέρες την Αθήνα από το αεροπλάνο. Μια απέραντη γκρίζα σκακιέρα με δρόμους χαράδρες που σκαρφαλώνει στα γύρω βουνά.
Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα της Αθήνας: σαλαμοποίηση.
Κομμάτι- κομμάτι χωρίς συνολική ματιά.


Η Αθήνα, όπως και οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα δεν έχουν ένα σχέδιο για το τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια, πώς, γιατί, απο ποιόν και για ποιόν. Όλα γίνονται αποσπασματικά και συνήθως προς όφελος των συμφερόντων του τσιμέντου, των κατασκευαστικών, των εργολάβων, των αυτοκινήτων.


Θα θέλαμε, μια ευρύτατη συζήτηση με συμμετοχή όλων των κατοίκων, πολιτών και μεταναστών και κοινή αποδοχή ενός σχεδίου για το τι θα γίνει, βήμα-βήμα, για να αποκτήσει πιό ανθρώπινη καθημερινότητα ο κάτοικος του λεκανοπεδίου σε βάθος πενήντα χρόνων. Να αποκτήσει καλύτερα ΜΜΜ, πράσινο σε όλες τις γειτονιές, καλύτερα κτήρια, λιγότερη αναγκη για καθημερινές μετακινήσεις, ασφάλεια και χώρο να περπατήσει, να μην χρειάζεται αυτοκίνητο για κάθε του βήμα. Να μπορεί ένα παιδί να βγει έξω από το σπίτι για παράδειγμα και να ξεμουδιάσει, να ξεκολήσει απο την τηλεόραση. Να μπορεί ένας ανάπηρος να κυκλοφορήσει άνετα να ξεφύγει από την καταδίκη του σε ισόβια δεσμά στο σπίτι.


Αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε για πράσινο στο Ελληνικό, όσα έχουν λεχθεί έμειναν μόνο λόγια. Χώροι άχρηστοι, με εγκαταλελειμένα κτήρια υπάρχουν σ΄όλες τις γειτονιές, νεοκλασσικά που γκρεμίζονται παρατημένα, αστικοί σκουπιδότοποι, να μην μιλήσουμε για πάρκα που σε μια νύχτα αποπειρώνται Κακλαμάνηδες να τα κάνουν πάρκινγκ. Ολα αυτά μας κάνουν να νοιώθουμε ποντίκια στη φάκα και όχι άνθρωποι.


Πως λοιπόν να πούμε ναι σε ένα γήπεδο, όταν δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι θα υπάρξει το πράσινο αντιστάθμισμα τόσο στον εξανθρωπισμό του υπόλοιπου ελαιώνα όσο και στην Αλεξάνδρας αλλά κι αλλού; Γιατί το ζήτημα δεν είναι το γήπεδο ή όχι το γήπεδο. Είναι να εξετάσουμε συνολικά τί Αθήνα θέλουμε και μετά να αποφάσίσουμε πού και γιατί θα βάλουμε γήπεδα και πόσα.


Και φυσικά θέλουμε να γνωρίζουμε ότι όχι μόνο το σχέδιο θα τηρηθεί αλλά τα χρονοδιαγράμματά του επίσης.


Τώρα ότι και να κάνουμε, μερος της σαλαμοποίησης θα είναι...Οσο για τα mall, αυτά νομίζω είναι τα τελευταία που θα συμβάλλουν στον εξανθρωπισμό μας...μάλλον στην εξάρθρωση σ΄ότι απέμεινε απο τον πολιτισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: