Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Σχόλιο για την πρόσφατη συνέντευξη του Τζεμ Εζντεμίρ , των Γερμανών Πράσινων στην Ημερησία

Χαίρομαι που ο συνάδελφός μας, εκπρόσωπος των Γερμανών πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ ελπίζει σε μια καλύτερη Ελλάδα, με κουλτούρα συνεργασιών, όπως στη χώρα που ζει, βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί, έστω και τελευταία στιγμή, πολλές από τις προτάσεις των Πράσινων αραιωμένες βέβαια με μπόλικο νερό. Οι κατευθύνσεις αυτές, εν πολλοίς αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε να ανήκουμε στην ΕΕ, να ακολουθήσουμε τις στοιχειώδεις οδηγίες της και να είμαστε συνεπείς στις διεθνείς δεσμεύσεις μας. Δεν μας καθιστούν τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ διόλου πρωτοπόρους στα περιβαλλοντικά ούτε και στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής άλλαγής, απλά αποτελούν υποχρεωτική συμόρφωση της χώρας μας που αργά ή γρήγορα πρέπει να γίνει.

Η στάση του Τζέμ δείχνει όμως πόσο ανοιχτό είναι σε ευρύτητα αντίληψης το Ευρωπαικό Πράσινο Κόμμα και ενεργεί περισσότερο με την λογική της πειθούς και της καλής διπλωματίας στις σχέσεις του με τα άλλα κόμματα, χωρίς να κινείται σε στενά κομματικά μικροσυμφέροντα, έχοντας στόχο να πετύχει αποτέλεσμα στην πράξη αντί να κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Επειδή όμως, ο συνάδελφός μας δεν ζει στην Ελλάδα, είναι εύλογο ότι δεν γνωρίζει καλά την Ελληνική πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει ότι εδώ, στον νότο της Ευρώπης, είναι εύκολο για ένα κόμμα, σαν το ΠΑΣΟΚ ή την ΝΔ να υπόσχεται ότι θελει προεκλογικά σε όποιον θέλει και μετεκλογικά να κάνει πάλι ότι θέλει, ασχέτως υποσχέσεων. Δεν έχει ζήσει τις πολλαπλές απογοητεύσεις που ζήσαμε εμείς.

Δεν γνωρίζει, οτι το ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα έφερε στο φως ένα "πλαίσιο διαλόγου" για την δημιουργία ενός πράσινου προγράμματος, εν τέλει δεν μας έχει καν ανακοινώσει το τελικό του πρόγραμμα ώστε να το κρίνουμε. Το ΠΑΣΟΚ μας φέρνει αντιμέτωπους μάλλον με ένα επικοινωνιακό εργαλείο και όχι με ένα πραγματικό πρόγραμμα μέσω ενος αληθινού διαλόγου.

Δεν γνωρίζει οτι το ΠΑΣΟΚ, αν ήθελε ειλικρινά να "πρασινίσει" θα άλλαζε από τώρα τις θέσεις του για τα γήπεδα γκολφ και τα μεγάλα τουριστικά, για την εκτός σχεδίου δόμηση, για τον Αχελώο, για την καύση των σκουπιδιών που αφαιρούνται απο την ανακύκλωση και τόσα άλλα έργα που δείχνουν να ευνοούν τα ίδια και πάλι συμφέροντα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χρειάζονται όχι μόνο επειδή γνωρίζουν το θέμα περισσότερο και καλύτερα. Η φιλοσοφία τους είναι δομικά και ριζικά πράσινη και επιδιώκουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, νοοτροπίας, ήθους, αξιών, πολιτισμού, δημοκρατίας, συμμετοχής των πολιτών, ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητας, γνωρίζοντας ότι οικολογία σημαίνει εν τελει αλλαγή της ίδιας της ζωής μας και όχι μόνο κάποια φίλτρα σε βιομηχανίες ή αυτοκίνητα με λίγο λιγότερες εκπομπές.

Το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, απλώς διαφαινεται οτι υπόσχεται προεκλογικά, μια "πράσινη" επικάλυψη, στην ίδια γκρίζα πραγματικότητα, την ίδια που μας έχει δείξει μέχρι τώρα, αυτήν του δικομματισμού, στον οποίο συμμετέχει τόσο αυτό όσο και η ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο για να περάσει στο κατώφλι των Οικολόγων Πράσινων για να ζητήσει οτιδήποτε και αυτό μοιάζει μάλλον ακατόρθωτο για εκείνο.

Πρώτα πρώτα πρέπει να κάνει την αυστηρή αυτοκριτική του για όσα δεινά μας έχει φέρει στο παρελθόν με τη διαφθορά και το σύστημα της εκλογικής του πελατείας, και να μας πείσει ότι παρόμοια δεν θα ξανασυμβούν και στο μέλλον.
Εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες με θετικές προτάσεις, δουλεμμένες συλλογικά, θα είμαστε σε διάλογο με την κοινωνία, όπου κι αν βρισκόμαστε, εντός ή εκτός βουλής σε προκελογική ή μετεκλογική περίοδο.

Ως κίνημα, εμείς οι Οικολόγοι, προειδοποιούμε εδώ και πολλές δεκαετίες για την ανάγκη μεταστροφής της πολιτικής προς την οικολογία και έχουμε ήδη πετύχει κάποιους στόχους: τα κόμματα όλα πλέον υποχρεώνονται να μιλούν για "πράσινη λύση" έστω στη θεωρία. Αλλάξαμε λοιπόν ήδη τον πολιτικό διάλογο, αλλά δεν δίνουμε "συγχωροχάρτι" σε κανέναν.

Στόχος μας τώρα είναι να δυναμώσουμε, χάρις στους πολίτες που μας υποστηρίζουν όλο και περισσότερο, και να υποχρεώσουμε την πολιτική να περάσει στην ουσιαστική εφαρμογή των προτάσεών μας, κάτι που είμαστε βέβαιοι ότι στην πράξη δυσθυμούν να κάνουν γιατί απαιτεί θυσίες και κυρίως απομάκρυνση από τη νοοτροπία εκλογικής πελατείας που τους διακατέχει, ενώ εμείς στηριζόμαστε μόνο στο σύνολο των σκεπτόμενων πολιτών που αντιλαμβάνονται ποιό είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων μας.

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλησπέρα, απλώς πέρασα για να σου πω πως η Πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πρασίνων βόρειας Αττικής έχει και αυτή μπλογκ: http://oikologoiprasinoivoriasattikis.blogspot.com/