Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κατανάλωση, κατανάλωση, κατανάλωση...


Παρά τις δεσμεύσεις και τους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου η κατανάλωση είναι ακόμη ιερός στόχος στην ΕΕ.
Εδώ, με τα νέα μέτρα Σουφλιά, που φορούν πράσινο "φερετζέ" προωθούνται ναι μεν φόροι στα κυβικά των αυτοκινήτων αναλόγως της ρύπανσης αλλά όχι μόνο τα έσοδα αυτών των φόρων δεν φαίνονται να πάνε προς κάποια ανταποδοτική κατεύθυνση, όπως πχ η ενίσχυση των μαζικών μέσων μεταφοράς, αλλά ταυτόχρονα, με επιδοτήσεις, εξωθούνται οι πολίτες να αγοράσουν κι άλλα αυτοκίνητα χωρίς σοβαρά περιβαλλοντικά κριτήρια με γνώμονα μόνο την παλαιότητα αυτών που αποσύρονται.
Τρύπα στο νερό? Μάλλον όχι, μέτρα στοχευόμενα να παραμείνουμε στην αυτοκινητοπορεία μας και παράλληλα να αυξήσουμε την κατανάλωση αυτοκινήτων & βενζίνης και να χρειαστούμε περισσότερους αυτοκινητόδρομους και χώρους στάθμευσης που τρώνε τους ελεύθερους χώρους, όπως πχ το πάρκο Κύπρου και Πατησιών. Ισχυρά συμφέροντα που μας θέλουν εκεί, πιστούς τυφλούς καταναλωτές όσων μας σερβίρουν.

Ταυτόχρονα, στη Γαλλία, η EDF (ΔΕΗ της Γαλλίας) μηνύει την εταιρεία Voltalis, που προσφέρει υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες εξοικονόμησης ρεύματος στους πολίτες, μέχρι και 10% μείωση των λογαριασμών, ζητώντας αποζημιώσεις επειδή προφανώς μειώνεται η κατανάλωση και κερδίζει λιγότερα και δεν συμμετέχει η ίδια στο πρόγραμμα.

" Με αυτόν τον τρόπο σύντομα θα είναι υποχρεωτικό στη Γαλλία να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ρεύματος ή θα πληρώνεις φόρους, πρόστιμα, μέχρι και με φυλάκιση θα απειλείσαι", δήλωσαν όσοι εναντιώνονται στο μέτρο και ομάδες ενάντια στα πυρηνικά. Σε λίγο, σκέφτομαι εγώ, αν πάμε έτσι, θα χρεώνεσαι αντί να επιδοτείσαι για να βάλεις διπλά τζάμια και μονώσεις για να εξοικονομήσεις ρεύμα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.nytimes.com/2009/07/22/business/energy-environment/22green.html
Που ταιριάζουν αυτά με την πολιτική της ΕΕ, τις διεθνείς δεσμεύσεις όλων των χωρών?
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η χώρα που κυρίως προωθεί τα πυρηνικά και η Ελλάδα μια χώρα που μέσω της απίστευτης ανοργανωσιάς της οργανώνεται μόνο όταν πρόκειται για εκλογές και εξυπηρέτηση εκλογικής πελατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: